TV - VD

II. SMOTRA FILMOVA IZ DOMOVINSKOG RATA
Vodice, četvrtak, 17. rujna, Kulturni centar, u 19,30 sati

U povodu 18. obljetnice napada i uspješne obrane Vodica u Domovinskom ratu, Udruga za medijsku kulturu TV VD – Vodice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem prikazuje po drugi puta Reviju filmova iz Domovinskog rata. U prvom filmu pod nazivom „18  GODINA POSLIJE“  bit će prikazani dokumentarni video-zapisi autora Šime Strikomana, Ivana Kranjca, Petra Malbaše, Ivice Bilana i arhiva TV VD-a o ratnim stradanjima i obrani Vodica u rujanskom ratu 1991. godine.

Drugi film je djelo autora Nenada Šestića iz Zadra i napravljen je u maniri dokumentaraca kakvi se prikazuju na specijaliziranim TV kanalima Discovery ili History Channel. Film „POBJEDNICI“ traje 43,45 minuta i obrađuje Domovinski rat na području sektora Zadar, kao i sudjelovanje domicilnih postrojbi u završnim operacijama. Obuhvaćen je vremenski period od 1990. do konca 1995. godine, uz sudjelovanje 60 branitelja sa svojim izjavama. Uz vrlo kratke igrane scene posebno je zanimljiva 3D animacija Slavena Polića u kojoj je prikazana vrlo komplicirana vojna situacija u zadarskom zaleđu, namjere neprijatelja i obrana, a kasnije oslobodilačke akcije, prikazane razumljivom animacijom, što izjavama sudionika daje posebnu težinu.

Nenad Šestić rođen 1966. godine u Šibeniku, 1990. završio školu za video i TV produkciju, 1991. u HV, 1992. otvorio prvu lokalnu televiziju u Zadru, 1993. u HV,
1994/1997. snimatelj na HTV-u, od 1997. radio kao samostalni autor, do danas je realizirao 17 dokumentarnim filmova emitiranih na HTV-u. „POBJEDNICI“ su, po Šestićevoj želji, svojevrsna pilot epizoda budućeg TV-serijala o Domovinskom ratu za kojeg bi se prikupljala građa koja bi trebala biti pohranjena u budućem Memorijalno-dokumentacijskom središtu u Zadru. Realizaciju projekta podržali su predstavnici gardijskih postrojbi i udruga: 1. gbr „Tigrovi“, 2. gbr „ Gromovi“, 4. gbr „Pauci“, 5. gbr „Sokolovi“, 7. „Pune“, Udruga „Crne Mambe“, Udruge veterana 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, Udruge „Rakitje 90-91“, Udruge specijalne policije i udruge „Bojna Frankopan“.

Poziv za "Reviju" uputili smo gosp. Anti Nazoru, ravnatelju Memorijalno-dokumentacisjkog centra Domovinskog rata u Zagrebu i naravno autoru filma "Pobjednici" gosp. Nenadu Šestiću.

     U očekivanju Vaše medijske pozornosti srdačno Vas pozdravljamo.

 
OSNOVANA TELEVIZIJA VODICE

Vodice, 6. ožujka 2008. godine

Zahvaljujuci grupi entuzijasta i osnivaca lokalne Televizije Vodice, u Vodicama je osnovana Udruga za medijsku kulturu TVVD.
Na osnivackoj skupštini održanoj 5. ožujka 2008. godine izabran je Upravni odbor udruge u sastavu: Marija Alfirev, Sanja Radin-Macukat, Šime Strikoman, Stipe Janjac i Ivan Kranjac koji je izabran za predsjednika udruge. U Nadzorni odbor birani su Ivica Juricev-Martincev, predsjednik, Ante Radin-Macukat i Blanka Valincic kao clanovi.
Nekadašnja Televizija Vodice odigrala je znacajnu ulogu u Vodicama tijekom Domovinskog rata kada je ekipa od tridesetak volontera zabilježila preko tisucu sati video materijala o napadu i uspješnoj obrani Vodica u rujanskom ratu 1991. godine. Posebnu vrijednost imaju emisije o gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, sportskom i vjerskom životu civilnog pucanstva Vodica u ratnim uvjetima.
Televizija Vodice, osim što je sama priredivala informativne emisije, bila je i cjelodnevni dežurni informator mještanima koji su u svakom trenutku na ekranu mogli procitati upute kriznog stožera. Kada je agresor žestoko napao sustav odašiljaca i veza HRT-a s namjerom da ostvari informativnu blokadu, Televizija Vodice je putem satelitskog prijenosa dovodila signal u vodicke domove. Tih ratnih dana HTV se mogao eto gledati u Vodicama, ali ne i u Šibeniku.
Ushicenje i poklik … ,,Obadva, obadva, oba, oba su pala,, …koji je odjekivao nad Zecevom u predvecerje 21. rujna 1991. godine, kada su oborena dva zrakoplova jugo-armije, ostat ce trajno zapisan u povijesti Domovinskog rata zahvaljujuci video snimci Ivice Bilana, snimatelja Televizije Vodice. Ta snimka bila je moralna podrška hrvatskim braniteljima, ushit vjere i nade u pobjedu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.
Danas, sedamnaest godina nakon pocetka Domovinskog rata cjelokupna video arhiva Televizije Vodice nije pohranjena na odgovarajucem mjestu i na odgovarajuci nacin kako bi se sacuvala od propadanja.
Osnivaci i volonteri bivše Televizije Vodice ponovo su se okupili ovih dana i formirali tim koji cine: Ivan Kranjac, Marija Alfirev, Sanja Radin-Macukat i Šime Strikoman. Zadatak tima je: Kako sacuvati ovaj video zapis o prkosu i ponosu branitelja i civilnog pucanstva u obrani Vodica?
Rješenje problema propadanja VHS video zapisa je DIGITALIZACIJA video arhiva Televizije Vodice.
Slijedeci korak bio je kontakt s predstavnicima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu. Naime, Centar je utemeljio Hrvatski sabor 2004. godine kao javnu znanstvenu ustanovu – specijalizirani arhiv, sa zadacom prikupljanja i sredivanja, cuvanja te strucnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata. Clan tima Šime Strikoman obavio je krajem 2007. godine razgovor u Zagrebu s dr. sc. Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Tom prilikom gosp. Nazor dao je punu moralnu podršku našem projektu i izrazio želju da organiziramo sastanak u uredu gradonacelnice grada Vodica. Osnovna ideja je bila pronaci model suradnje i partnerskih relacija izmedu Grada Vodica, radne grupe TVVD-a i Centra kako bi se pokrenuo projekt digitalizacije.
Nakon uspješno održanog sastanka u Vodicama 22. sijecnja 2008. godine uz suglasnost svih nazocnih doneseno je nekoliko bitnih zakljucaka. Kako digitalizacija video arhiva zahtijeva niz aktivnosti koje potrebno uskladiti i organizirati u medusobnih odnosima svih zainteresiranih, to je radna grupa TVVD-a iznijela prijedlog o osnivanju Udruge TVVD koja bi nakon upisa u Registar udruga RH sudjelovala kao pravna osoba u svim buducim fazama projekta digitalizacije.
Digitalna zbirka video zapisa koja bi nastala kao proizvod ovog projekta bit ce pohranjena u dva sustava: 1. Memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu i 2.Udrugi TVVD uz osiguranje dostupnosti krajnjim korisnicima u Gradskoj knjižnici i citaonici grada Vodica.
Cilj je ovog projekta sacuvati, stvoriti i uciniti dostupnim digitalnu video arhivu lokalne povijesti grada Vodica iz vremena Domovinskog rata.
Novoosnovana udruga za medijsku kulturu TVVD, pored ovog prvog važnog projekta, postavila je pred sebe nekoliko znacajnih ciljeva i aktivnosti u svom buducem radu. Clanovi udruge radit ce tako na poticanju kulturnog i umjetnickog stvaralaštva, alternativne kulture i kulturnog amaterizma, promicanju saznanja o kulturi i povijesti Vodica a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi grada Vodica. Udruga ce svoje aktivnosti usmjeriti na promicanje nove multimedijske kulture – film, kinematografija, video, fotografija i Internet. Pored pracenja, organiziranja i potpomaganja svih zbivanja u kulturi na podrucju grada Vodica clanovi udruge zalagat ce se za utemeljenjem Zavicajnog muzeja Vodica i osnivanjem Kulturno-informativnog centra grada Vodica.
U svom programu udruga predvida izdavanje publikacija poput casopisa, biltena, brošura a posebice ce voditi brigu o prikupljanju i cuvanju arhivske grade iz života lokalne zajednice. Uz organiziranje znanstvenih, kulturnih, multimedijskih i filmskih prezentacija udruga ce predlagati lokalnim i državnim institucijama konkretne razvojne projekta vezanih za ostvarivanje ciljeva udruge.
Osnivaci udruge za medijsku kulturu TVVD pozivaju vodicku javnost, posebice mlade, da se prikljuce našoj ideji, da se uclane u udrugu i da se svi skupa ukrcamo na vlak buducnosti koji ce nas dovesti do grada u kojem ce biti ugodno živjeti i raditi.

Želimo cuti Vaš glas – pridružite nam se!

Ivan Kranjac,
predsjednik Udruge
za medijsku kulturu TVVD

DIGITALIZACIJA VIDEO ARHIVA TELEVIZIJE VODICE
Četvrtak, 14 Veljaca 2008
Zahvaljujuci grupi entuzijasta i osnivaca lokalne Televizije Vodice, zabilježeno je preko tisucu sati VHS video materijala o napadu i uspješnoj obrani Vodica u rujanskom ratu 1991. godine. Posebnu vrijednost imaju emisije o gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, sportskom i vjerskom životu civilnog pucanstva Vodica u ratnim uvjetima. Televizija Vodice je odigrala znacajnu ulogu u Vodicama i onim mjestima koja su imala opticku vidljivost prema njenom odašiljacu na hotelu Olympia. Televizija Vodice, osim što je sama priredivala informativne emisije, bila je i cjelodnevni dežurni informator mještanima koji su u svakom trenutku na ekranu mogli procitati upute kriznog stožera. Kada je agresor žestoko napao sustav odašiljaca i veza HRT-a s namjerom da ostvari informativnu blokadu, Televizija Vodice je putem satelitskog prijenosa dovodila televizijski signal u vodicke domove. Tih ratnih dana HTV se mogao eto gledati u Vodicama, ali ne i u Šibeniku.

I da ne zaboravimo! Ushicenje i poklik ..... “Obadva, obadva, oba, oba su pala” ..... koji je odjekivao nad Zecevom u predvecerje 21. rujna 1991. godine, kada su oborena dva zrakoplova jugo-armije, ostat ce trajno zapisan u povijesti Domovinskog rata zahvaljujuci video snimci Ivice Bilana, snimatelja TVVD-a. Ta snimka koja je obišla cijeli svijet bila je moralna podrška hrvatskim braniteljima, ushit vjere i nade u pobjedu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

     Danas, sedamnaest godine nakon pocetka Domovinskog rata cjelokupna video arhiva Televizije Vodice nije pohranjena na odgovarajucem mjestu i na odgovarajuci nacin kako bi se sacuvala od propadanja.

     Osnivaci i volonteri bivše Televizije Vodice ponovo su se ovih dana okupili i formirali tim koji cine: Ivan Kranjac, Marija Alfirev, Sanja Radin-Macukat i Šime Strikoman. Zadatak tima je: Kako sacuvati ovaj video-zapis o prkosu i ponosu branitelja i civilnog pucanstva u obrani Vodica?

Rješenje problema propadanja VHS video-zapisa je DIGITALIZACIJA VIDEO ARHIVA TELEVIZIJE VODICE.

Slijedeci korak bio je kontakt s predstavnicima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu. Naime, Centar je utemeljio Hrvatski sabor 2004. godine kao javnu znanstvenu ustanovu - specijalizirani arhiv, sa zadacom prikupljanja i sredivanja, cuvanja te strucnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata. Clan tima, gosp. Šime Strikoman obavio je krajem 2007. godine razgovor u Zagrebu s dr. sc. Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Tom prilikom gosp.  Ante Nazor dao je punu moralnu podršku našem projektu i izrazio želju da organiziramo sastanak u uredu gradonacelnice grada Vodica. Osnovna ideja je bila pronaci model suradnje i partnerskih relacija izmedu Grada Vodica, radne grupe TVVD-a i Centra kako bi se pokrenuo i realizirao projekt digitalizacije. 

Tom prilikom uz suglasnost svih nazocnih doneseno je nekoliko bitnih zakljucaka: 

  1. Radna grupa TVVD-a izraditi ce projekt digitalizacije sa svrhom i ciljem kao i previdenim sredstvima za nabavu opreme i uredaja za digitalizaciju.
  2. Cilj je ovog projekta sacuvati, stvoriti i uciniti dostupnim digitalnu audio-video arhivu lokalne povijesti grada Vodica iz vremena Domovinskog rata i ujedno isporuciti digitalnu kopiju Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru u Zagrebu.                                                                                                                    
    Ivan Kranjac Vodice 15.02.2008